Direktlänk till inlägg 24 mars 2015
I söndags berättade jag om det supergoda omega-3 brödet jag bakade. I går provade jag ett till från samma receptbok. Eller jag började med det i söndags men det skulle stå över natten och dra med frön så jag bakade ut det i går. Och det blev också jättegott så jag delar gärna med mig av det receptet också.
Dinkel- och solrosbröd (2 limpor)
Dag 1:
3 dl dinkelflingor
2 dl solroskärnor
1 dl linför
8 dl vatten
Dag 2:
1 pkt jäst
2 tsk salt
2 msk sirap
3 dl dinkel fullkornsmjöl
7 dl dinkelsikt
olivolja
Dag 1:
Lägg de torra ingredienserna i en degbunke. Koka upp vattnet och häll i bunken. Blanda väl. Lägg en tallrik över bunken och låt stå över natten för att svälla.
Dag 2:
Tillsätt de återstående ingredienserna. Arbeta degen smidig. Den ska vara ganska lös. Lägg en bakduk över bunken och låt degen vila i 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla 2 brödformar med olivolja. Häll degen i formarna. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Stäng av ugnen. Låt bröden stå kvar i ytterligare 15 minuter.
Det övre brödet är omega-3 brödet och det undre är dinkel- och solrosbrödet.
Båda var verkligen supergoda och helt klart värda att rekommenderas.
Var lite sugen på fisk i söndags och kom inte på något gott att göra. Lite dålig fantasi vad gäller mat just nu...
Var och handlade lite och när jag gick bland grönsakerna så blev jag sugen på purjolök, spenat och färskost så då tänkte jag att det blir ju en bra kombo med fisk. Lite som en fiskgratäng ungefär...
1 torskblock
200 g fryst spenat
1 purjolök
1 burk cocktailtomater
ca 5 dl grädde
1 burk philadelphiaost
Salt och svartpeppar
Riven ost
Smörj en ugnsform med olja. Lägg torskblocket i formen och sätt in i ugnen i 25 min i 200 grader, fisken ska inte bli klar utan bara liksom tinas upp lite. Skiva purjolök, dela tomaterna och blanda philadelphiaost med grädde.
Ta ut fisken efter ca 25 min och lägg över purjon, spenaten och tomaterna. Häll över gräddblandningen och strö över riven ost. Sätt i termometer och sätt in i ugnen till fisken blir ca 55 grader.
Servera med pressad potatis.
Det blev verkligen supergott. Tyvärr blev det ingen bild på det men det kommer nog bli fler gånger så bild kommer framöver.
#gottbröd #nyttlivigen #ahealthyme #omstart #nystart #afitbodybeforesummer #healthyfood #GI #ulrikdadavidsson #olalauritzson #torsk #godfisk
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | 21 |
22 | |||
23 |
24 | 25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
|||
30 | 31 |
||||||||
|