Senaste inläggen

Av M H - 23 oktober 2014 15:18

När jag googlat runt har jag hittat en del sidor med recept men det är svårt att veta vad som är bra och gott. Jag fick tips på en sida på nätet som heter hurbrasomhelst där en 24 årig tjej ger tips om bra recept utan socker, mjölk och vetemjöl. Såg henne på morgontv för ett tag sen då hon pratade om sin bok "Friendly food". Glömde bort sidan men som sagt så fick jag tips om den för ett tag sen och kollade runt lite. Där hade hon ett recept på ett matbröd som hon beskrev som "helt galet gott" och då måste man ju prova det, eller hur? :-)


Hur som helst, åkte iväg och köpte de ingredienser som jag inte hade hemma (vilket var ganska många) och satte igång att baka. Efter ett tag luktade det gudomligt i köket och jag verkligen längtade efter att få provsmaka. Det var verkligen "helt galet gott" hon hade rätt. Sambon godkände och sonen sa att jag måste baka det fler gånger. Nu har jag förberett helgens frukostmackor genom att baka idag. Bilder och recept kommer nedan:


"Degvätskan" består av ägg och någon typ av mjölk. Jag använder kokosmjölk.

     


Inget vetemjöl utan mandelmjöl, kokosmjöl och rismjöl.

 

 

Smaksättningen är örtsalt och brödkryddor.
 


Degen är mer som en tjock smet än en vanlig bröddeg. Här innan gräddning.

 

 

Färdiggräddat
 


Visst ser det väl helt galet gott ut?

 

 

Helt galet gott bröd

1 bröd

Ungstemperatur 200 grader, gräddas i 30-40 min.


3 ägg
2 dl valfri mjölk, jag använde kokosmjölk

1/2 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 krm Herbamare örtsalt
1 msk brödkryddor

 

Gör så här: 

  • Sätt ungen på 200 grader.
  • Klä en brödform med bakplåtspapper, jag använde en rund springform.
  • Vispa äggen luftiga och vispa därefter ner mjölken.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  • Vispa ner de torra ingredienserna tillsammans med mjölken och äggen till en jämn smet.
  • Häll smeten i den klädda formen och ställ in den i mitten av ugnen.
  • Grädda brödet i 30-40 minuter. Brödet ska ha en krispig yta och motståndet ska kännas stumt när du ”slår” lite lätt på det i mitten. Om det sjunker ner i mitten låter du det vara inne ett tag till. (Jag gräddar i 35 minuter)


Förvara brödet i kylskåpet. Ät och njut!!!

Av M H - 23 oktober 2014 14:23

"Vaddå blogga? Varför ska jag göra det? Vad har jag att blogga om?" Det är motfrågor jag har ställt när någon frågat mig om jag har en blogg eller om jag inte har tänkt att starta en blogg.

Många har hållt på länge och många har fortfarande inte börjat och ännu fler kommer aldrig någonsin starta en blogg.

Efter sommaren insåg jag att det kanske är dags att göra något åt maten. Var på en föreläsning i våras där jag fick höra vad det vi stoppar i oss kan påverka hur vi mår och att vetemjöl, socker och mjölkprodukter inte alls är bra för oss.

Ja, ja, tänkte jag det där kanske stämmer på vissa av oss men vi är ju uppväxta med vetemjöl i typ allt. Ska vi dämpa en stark kryddning eller bara få en liten "touch" på maten för att få till det lilla extra i smaken häller vi i lite socker och mjölken. Den kan man ju inte ta bort. Alltså... Mjölk i kaffet, fil till frukost, grädde i maten, smör att steka i och baka med, creme fraiche och gräddfil... Alltså... Det går ju bara inte att ta bort det finns ju i vår modersmjölk...

Sockret vet jag att det inte är bra så där har jag försökt dra ner. Jag har slutat med socker i kaffe och te men inte i maten eller bakning. Försökte byta ut en del vitt socker mot det jag trodde var lite nyttigare; rårörsocker men det är tydligen inte heller så bra. Försökte byta ut vaniljsocker mot vaniljpulver, kung markattas med någon bourbonjox... Det står i många recept. Men det var inte gott så den kommer stå och bli gammal i mitt skafferi. 


Sen hände massor i media, inte bara alla bantningskurer som LCHF, GI, 5:2 och you name it. Det började talas om just dessa saker, att det påverkar vår kropp negativt. Jag har under en tid följt de två tjejerna som hade föreläsningen och som bloggar mycket om just maten och hälsan och tänkte att jag kanske ska prova något. Den ena har en kurs på Facebook som heter 5:2 detox där man två dagar i veckan äter mindre precis som den vanliga 5:2 dieten. Skillnaden här är att man inte jagar kalorier utan äter mindre portioner av mat som är ok att äta. Dessa dagar har jag tagit bort mjölkprodukter, vetemjöl och socker. Det fungerar ganska bra men är svårt att hitta recept. Det är verkligen en djungel med alla olika mjölker och mjöler och vad passar med vad och vad kan man använda och  vilka mängder ska man använda? Har inte börjat prova mig fram själv ännu utan använder mig av de recept jag hittar som kan tänkas vara intressanta och goda. Har fått en del favoriter och nu gäller det att våga prova lite mer nytt. Mandelmjölk och kokosmjölk ska kunna ersätta vanlig mjölk och jag hittade ett recept på att göra egen mandelmjölk men där skulle man använda den där konstiga vaniljen som inte är god så den hällde jag ut (mjölken alltså...).


På den här bloggen kommer jag dela med mig av de recept jag hittar. Mycket blir nog för mig själv för att komma ihåg men förhoppningsvis hittat någon hit för att ta del av mina blivande erfarenheter :-)


Skapa flashcards